Smaczna kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród wielu możliwości, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Polakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne dania włoskie
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dołączyć do makaronu. w restauracji Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również risotto, tortellini, minestrone oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film