Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w Polsce najczęsciej spotykany typ restauracji. Cenimy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, treściwe i nie jest kosztowne. Bez wątpienia najczęściej jemy makarony. Bardziej wrażliwi konsumenci próbują rzadsze dania – risotto, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską należy przyjrzeć się kilku elementom: czy miejsce stosuje włoskie składniki, czy w karcie są też mniej popularne włoskie potrawy, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to duża różnorodność i dania z wielu części Włoch. W najlepszej restauracji poczujemy prawdziwy smak Włoch.
Włoska kuchnia nie jest trudna, co nie zmienia faktu, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wino włoskie
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która ubiega się do tytułu bycia klasycznym punktem na kulinarnej mapie miasta, nie może ignorować wina. Posiłek w charakterze włoskim bez wyjątku musi zawierać również wino. Kieliszek czerwonego wina to dla Włochów typowa praktyka. Dobra restauracja włoska Kraków Najbardziej znane wina z Włoch to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie ciro i pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę ma być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, powinna posiadać szeroką kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Mając ochotę poznać wyjątkowość kuchni włoskiej bez wahania warto poszukać restauracji, która jest w stanie przygotować nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film